Πως να μετρήσετε την πρόοδό σας στην κολύμβηση

Η πρόοδος μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους. Δύο από αυτούς τους τρόπους για να αξιολογήσετε την πρόοδό σας είναι η αερόβια ικανότητα κάποιου (η ικανότητα να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να κουράζεται), και η ικανότητα να κολυμπάει κάποιος γρήγορα (ικανότητα για ταχύτητα). Αλλά το πιο σημαντικό μέτρο βελτίωσης ενός κολυμβητή ασχέτως επιπέδου είναι η κολυμβητική αποδοτικότητα. Η κολυμβητική αποδοτικότητα καθορίζεται από την ταχύτητα του σώματος μέσα στο νερό έναντι της ενέργειας που καταναλώνεται για να αποκτήσει ο κολυμβητής αυτήν την ταχύτητα. Για να μετρήσετε την πρόοδό σας θα πρέπει να καθορίσετε ένα αρχικό σημείο και ύστερα να κάνετε τακτικές συγκρίσεις με αυτό το σημείο.

Η πρόοδος ενός κολυμβητή από την άποψη της αερόβιας ικανότητας μπορεί να μετρηθεί εύκολα με βάση την απόσταση:Πόσο μακριά μπορείτε να κολυμπήσετε χωρίς διακοπή σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση;Πόσα μέτρα μπορείτε να ολοκληρώσετε σε π.χ. 10 λεπτά, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση;

Η πρόοδος όσον αφορά την ικανότητα για ταχύτητα μπορεί να μετρηθεί με βάση τον χρόνο:
  • Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να κολυμπήσετε, π.χ. 200μ, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση;
  • Πόσο γρήγορα μπορείτε να κολυμπήσετε π.χ. 50μ, σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση;
Η βελτίωση στην απόσταση και/ή τον χρόνο μπορεί να σημαίνει ότι βελτιώσατε την κολυμβητική σας αποδοτικότητα. Ένας επιπλέον τρόπος για τη μέτρηση της αποδοτικότητας στην κολύμβηση είναι με το να μετράτε τον αριθμό των “χεριών” που χρειάζεστε για να καλύψετε μία συγκεκριμένη απόσταση:
  • Πόσες “χεριές” χρειάζεστε για να διασχίσετε την πισίνα σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά;
  • Μπορείτε να διατηρήσετε τον ίδιο αριθμό “χεριών” για περισσότερα μήκη πισίνας στην σειρά;

Ως μέρος του συνολικού σχεδίου σας, θα πρέπει να προγραμματίσετε να μετράτε την πρόοδό σας τακτικά ώστε να εξασφαλίσετε ότι η βελτίωσή σας υπάρχει και έχει συνέχεια. Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα 4 έως 6 εβδομάδες, μετά το οποίο θα αξιολογείτε την πρόοδό σας . Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ των μετρήσεων για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να παρουσιάζει βελτίωση, αλλά όχι πάρα πολύ χρόνο ώστε να ασκείστε με έναν μη αποδοτικό τρόπο.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν βελτιώνεστε, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:
  • Εξασκηθείτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε κάθε άσκηση
  • Εξασκηθείτε σε κάθε άσκηση με μεγαλύτερη ακρίβεια
  • Αλλάξτε την προπόνησή σας ώστε να έχετε περισσότερη ή λιγότερη ξεκούραση
  • Συμβουλευτείτε έναν προπονητή για να σας διορθώσει και να σας συμβουλεύσει

Θυμηθείτε ότι μπορεί να μην παρουσιάζετε βελτίωση κάθε φορά που θα μετράτε την πρόοδό σας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, και δεν είναι μια ένδειξη ότι θα πρέπει να σταματήσετε να προσπαθείτε να βελτιωθείτε. Να θυμάστε πόσο καλό είναι για σας η κολύμβηση σε όλα τα επίπεδα: σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά, και μετά συνεχίστε την προσπάθεια.

Author

Written by Admin

Aliquam molestie ligula vitae nunc lobortis dictum varius tellus porttitor. Suspendisse vehicula diam a ligula malesuada a pellentesque turpis facilisis. Vestibulum a urna elit. Nulla bibendum dolor suscipit tortor euismod eu laoreet odio facilisis.

0 σχόλια: