Που οφείλεται το βούλιαγμα των ποδιών όταν κολυμπάμε;

Πολλοί κολυμβητές που μόλις ξεκίνησαν αυτήν την δραστηριότητα νιώθουν ότι τα πόδια τους βουλιάζουν καθώς κολυμπούν. Αυτό μεγαλώνει τον χώρο που "πιάνουν" στο νερό με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η αντίσταση και να κουράζονται πιο γρήγορα. Συνήθως πιστεύουν ότι αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό γιατί μπορεί να θεωρούν ότι δεν είναι γεννημένοι για να κολυμπούν, ή γιατί πιστεύουν ότι τα πόδια τους μέσα στο νερό είναι αδύναμα ή ακόμα ότι δεν κολυμπούν αρκετά γρήγορα. 

Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτές οι θεωρίες η ρίζα του προβλήματος. Αντιθέτως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επιδρούν στην βύθιση των ποδιών στην κολύμβηση. Ακολουθούν οι κυριότερες πηγές αυτού του προβλήματος.


  • Το κράτημα της αναπνοής. Αν οι κολυμβητές κρατούν την αναπνοή τους και δεν εκπνέουν όταν το πρόσωπό τους είναι μέσα στο νερό, τότε υπάρχει μεγάλη ποσότητα αέρα στο πάνω μέρος του σώματος, το οποίο βοηθάει στο να ανασηκωθεί το στήθος. Καθώς το σώμα μας μέσα στο νερό λειτουργεί όπως η τραμπάλα, θα οδηγήσει στην βύθιση του κάτω μέρους, δλδ των ποδιών. Η εκπνοή όταν το πρόσωπο βρίσκεται μέσα στο νερό πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα ασχοληθεί ένας κολυμβητής που βουλιάζουν τα πόδια του.
  • Να ξεκινάει η εναλλασσόμενη ποδιά από το γόνατο και αν μην έχουν καλή κινητικότητα οι αστράγαλοι. Και τα δύο αυξάνουν την αντίσταση που έχει το σώμα μας στο νερό και βυθίζουν τα πόδια. Η βελτίωση της τεχνικής της εναλλασσόμενης ποδιάς και της κινητικότητας των αστραγάλων θα μειώσουν δραματικά την επίδραση αυτού του προβλήματος.
  • Λύγισμα στην μέση. Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα πρέπει να βελτιωθεί η ενεργοποίηση το κορμού και η μυϊκή συναρμογή. Όταν λυγίζει η μέση κατά την διάρκεια της κολύμβησης οδηγούμαστε στην βύθιση των ποδιών. Προσπαθήστε να βελτιώσετε τον έλεγχο του κορμού σας όταν κολυμπάτε.
  • Η πρώτη κίνηση μετά την είσοδο του χεριού να είναι προς τα κάτω. Όταν πιέζουμε προς τα κάτω με τεντωμένο χέρι δεν έχουμε κάποια βοήθεια στην προώθηση μας, αντιθέτως ανασηκώνεται το μπροστινό μέρος του σώματος. Και όπως είπαμε και νωρίτερα, το φαινόμενο της "τραμπάλας" βυθίζει τα πόδια.
  • Το να κοιτάμε μπροστά όταν κολυμπάμε. Όταν κοιτάμε ακριβώς από κάτω μας όταν κολυμπάμε, θα βοηθήσει στο να ανέβουν τα πόδια μας ψηλότερα. Απλά, επειδή η θέση του κεφαλιού κατά την διάρκεια της κολύμβησης είναι ένα θέμα αρκετά εξατομικευμένο για κάθε κολυμβητή, θα πρέπει να δοκιμάσετε ποια θέση είναι καλύτερη για εσάς. 


Extra tip: Αν είστε πιο προχωρημένος κολυμβητής και πιο εξοικειωμένος με το ελεύθερο μπορείς να δοκιμάσεις την παρακάτω συμβουλή. Η είσοδος του χεριού θα πρέπει να γίνεται σε μία διαγώνια προς τα κάτω κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι όταν τελειώσεις την είσοδο του χεριού και το χέρι σου είναι τελείως τεντωμένο τα δάκτυλα του χεριού σου θα πρέπει να δείχνουν ελαφρώς προς τα κάτω και όχι τον απέναντι τοίχο. Σε αυτή την συμβουλή χρησιμοποιούμε την "τραμπάλα" αλλά προς όφελός μας. Πραγματοποιώντας την είσοδο με αυτό τον τρόπο θα πιέσουμε ελαφρώς προς τα κάτω το μπροστινό μέρος του σώματος με αποτέλεσμα τα πόδια μας να ανέβουν πιο ψηλά στην επιφάνεια του νερού.

Author

Written by Admin

Aliquam molestie ligula vitae nunc lobortis dictum varius tellus porttitor. Suspendisse vehicula diam a ligula malesuada a pellentesque turpis facilisis. Vestibulum a urna elit. Nulla bibendum dolor suscipit tortor euismod eu laoreet odio facilisis.

0 σχόλια: