Μήκος χεριάς ή συχνότητα χεριών; Που πρέπει να δώσω έμφαση;

Η ταχύτητα μέσα στο νερό εξαρτάται από δύο παράγοντες, το μήκος χεριάς (SL) και την συχνότητα των χεριών (SR). Το μήκος χεριάς ισοδυναμεί με την απόσταση που μπορούμε να καλύψουμε με μία μόνο χεριά ενώ η συχνότητα χεριών αναφέρεται στον αριθμό των χεριών που μπορούμε να κάνουμε στην μονάδα του χρόνου. Με άλλα λόγια, πόσο γρήγορα μπορούμε να κάνουμε τις χεριές μας. Ο τύπος της ταχύτητας (V) για του κολυμβητές είναι ο ακόλουθος:

V = SR x SL

Ποια από τις δύο παραμέτρους όμως μπορούμε να βελτιώσουμε περισσότερο και γιατί θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτήν κατά την διάρκεια της προπόνησης μας; Οι περισσότεροι προπονητές που θα ρωτήσετε θα σας πουν ότι για να κολυμπήσετε πιο γρήγορα θα πρέπει να κουνάτε πιο γρήγορα τα χέρια και τα πόδια σας (δλδ την συχνότητα). Ας δούμε όμως αν ισχύει όντως αυτό.
  • Το μήκος χεριάς βελτιώνεται με την βελτίωση της τεχνικής και της θέσης του σώματος μέσα στο νερό. Η συχνότητα από την άλλη βελτιώνεται με την αύξηση της δύναμης και την βελτίωση των ενεργειακών συστημάτων που θα κάνουν τα χέρια σας να κινούνται πιο γρήγορα.
  • Η βελτίωση στο μήκος χεριάς εξαρτάται από την δύναμη του μυαλού. Χρησιμοποιούμε της γνώσεις μας, την επίγνωση που έχουμε για την θέση του σώματός μας μέσα στο νερό, και την συγκέντρωση για να διατηρήσουμε αποδοτικές θέσεις και κινήσεις στο νερό. Χρησιμοποιούμε περισσότερο το νευρικό και λιγότερο το μυϊκό σύστημα και έτσι το ενεργειακό κόστος είναι ελάχιστο. Για να βελτιώσουμε την συχνότητα των χεριών θα πρέπει να γυμναζόμαστε συνεχώς και κάθε φορά και περισσότερο για να συνεχίσουμε να παρατηρούμε κάποια βελτίωση.
  • Η βελτίωση του μήκους χεριάς δεν εξαρτάται από την ηλικία. Επειδή εξαρτάται περισσότερο από τις ικανότητες μας και λιγότερο από την φυσική μας κατάσταση μπορούμε να βλέπουμε βελτίωση ακόμα και μετά τα 60 μας χρόνια. Σε αντίθεση, η συχνότητα εξαρτάται από την ηλικία. Οι δείκτες της φυσικής μας κατάστασης έχουν ένα ανώτατο όριο που μπορούν να φτάσουν και αυτό επηρεάζει και την συχνότητα.
  • Η βελτίωση στο μήκος χεριάς είναι μόνιμη γιατί εξαρτάται κυρίως από το νευρικό σύστημα, ενώ η βελτίωση στην συχνότητα που εξαρτάται από την φυσική κατάσταση είναι προσωρινή. Μόλις σταματήσουμε για ένα διάστημα την προπόνηση αυτή θα χαθεί και θα πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά για να βελτιωθούμε πάλι.
Όπως καταλαβαίνετε, θα έχουμε περισσότερα οφέλη σε βάθος χρόνου αν ασχοληθούμε περισσότερο με την βελτίωση του μήκους χεριάς. Όχι μόνο θα γίνουμε πιο γρήγοροι αλλά αυτό θα γίνει και καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε και με την συχνότητα χεριών. Σε ένα ολοκληρωμένο κολυμβητικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχουν και τα δύο, απλά το μήκος χεριάς θα μας βοηθήσει περισσότερο και θα πρέπει να του αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο.

Author

Written by Admin

Aliquam molestie ligula vitae nunc lobortis dictum varius tellus porttitor. Suspendisse vehicula diam a ligula malesuada a pellentesque turpis facilisis. Vestibulum a urna elit. Nulla bibendum dolor suscipit tortor euismod eu laoreet odio facilisis.

0 σχόλια: